Amstel Gold Race wijzigt parcoursen

  Valkenburg, 8 februari 2023 – Over iets meer dan twee maanden staat Nederlands enige wielerklassieker, de Amstel Gold Race, weer op de kalender. Zondag 16 april rijden de mannen en de vrouwen hun Amstel Gold Race in respectievelijk de UCI World Tour en de UCI Women’s World Tour. Vandaag werden tijdens een pers- en relatiebijeenkomst in het Shimano Experience Center te Valkenburg aan de Geul de parcoursen bekend gemaakt.

  Leontien van Moorsel, koersdirecteur van de vrouweneditie van de Amstel Gold Race: “We gaan de volgende stap zetten met de vrouwenkoers! De wedstrijd wordt met bijna 30 kilometer verlengd tot een totale lengte van 156 kilometer. Een gevolg van de ontwikkeling van het vrouwenwielrennen. Je ziet dat tegenwoordig steeds meer grote wedstrijden boven de 140 kilometer zijn. Daarnaast hebben ook diverse toppers uit het peloton gevraagd of we de wedstrijd niet iets langer konden maken.”

  Sinds 2017 wordt er weer een Amstel Gold Race voor vrouwen verreden. Marta Cavalli was in 2022 de winnares, nadat de voorgaande jaren achtereenvolgens Marianne Vos, Katarzyna Niewiadoma, Chantal van den Broek -Blaak en Anna van der Breggen al waren toegevoegd aan de erelijst. De presentatie op zondagochtend is gelijktijdig met de mannen. Ook de start, op het Vrijthof in Maastricht en de finish in Valkenburg zijn op dezelfde locaties. In 2022 trok de organisatie ook al het prijzengeld voor mannen en vrouwen gelijk.

  “Het parcours wordt niet alleen langer, maar ook zwaarder”, vervolgt Van Moorsel. “Drie extra beklimmingen brengt het totaal op 21 beklimmingen en het aantal hoogtemeters stijgt naar 1.700. We maken in de beginfase een extra lus richting Sittard-Geleen. Vanaf Ubachsberg rijdt het peloton naar Simpelveld en Wahlwiller, waar achtereenvolgens de Kruisberg, Eyserbosweg, Fromberg en Keutenberg worden aangedaan. De bekende finalelus van 18 kilometer met de Geulhemmerberg, Bemelerberg en Cauberg wordt vanaf 2023 vier in plaats van drie keer verreden”, aldus Van Moorsel.

  Leo van Vliet, koersdirecteur van de mannenkoers: “Het was een flinke puzzel om te leggen, maar we zijn trots dat het gelukt is. Uiteraard moeten we zorgen dat beide koersen elkaar niet tegenkomen, maar we moeten ook rekening houden met bijvoorbeeld het aantal passages in Valkenburg en de live TV uitzending. Hierdoor starten de vrouwen dit jaar voor het eerst eerder dan de mannen. Daarnaast maken de mannen ook de extra lus richting Sittard-Geleen en wordt de eerste passage van de Cauberg geschrapt. De finale van de Amstel Gold Race blijft gelijk.”

  Het Amstel Gold Race weekend vindt plaats op zaterdag 15 en zondag 16 april 2023. De Toerversie Amstel Gold Race met 15.000 deelnemers wordt verreden op zaterdag 15 april 2023. De inschrijvingen zijn inmiddels gesloten. De mannen- en vrouwenwedstrijden worden verreden op zondag 16 april 2023.