Amstel Bier. Het Begin

De oprichters, twee goede vrienden

Charles de Pesters was getrouwd met Petronella, de zus van Johannes van Marwijk Kooy. De vrienden waren zwagers en oprichters van Amstel. Johannes van Marwijk Kooy , geboren en getogen Amsterdammer, was 23 jaar toen hij samen met zijn boezemvriend Charles Brouwerij De Amstel oprichtte.

  Sinds 1870, uit vriendschap gebrouwen

  De kwaliteit en ingrediënten van Amstel zijn nog precies hetzelfde als toen in 1870. Amstel wordt gebrouwen uit gerstemout, extra geurige hop en vriendschap.

   De oorsprong van het iconische Amstel logo

   Charles en Johannes speelden graag biljart. De rode en witte bal zie je nog altijd terug in het Amstel Logo. Het Amstel recept is veelvuldig bekroond. De medailles staan nog altijd trots op ons etiket.

    Met de beste ingrediënten

    Amstel is een echt volmout pils. Kenmerkend fris pils met een volle smaak. Proost! Aan de Mauritskade in Amsterdam, vlakbij de rivier de Amstel, brouwden Charles en Johannes voor het eerst Amstel Bier.

     Historie

     1870: Oprichting van Amstel

     Na de eerste steenlegging in 1870 verrees in 1871 aan de Mauritskade in Amsterdam brouwerij De Amstel. In de stad drinken al snel steeds meer mensen de Beierse bieren die de brouwerij op de markt brengt.

     1881: De eerste ijsmachine

     Amstel bier is van oorsprong een laaggistend pilsbier dat alleen gebrouwen kan worden bij een temperatuur van rond de 8 graden. Door 's winters ijs te hakken uit de Amstel en dat in speciale koelkelders te bewaren, kan men ook in de zomer een heerlijk frisse pils brouwen.

     1883: De export van Amstel Bier

     De brouwerij is ruim tien jaar in bedrijf als de export van Amstel bieren voorzichtig op gang komt. Deze begint met de verschillende Nederlandse koloniën, vervolgens worden steden in Europa als Londen, Brussel en Lille aangedaan.

     1888: Internationale erkenning

     Dankzij de brouwkunst van Schroll, brouwmeester voor Amstel, worden diverse erediploma’s en gouden medailles behaald op internationale tentoonstellingen en concoursen. De gouden medailles uit 1888 zijn nog steeds op het etiket terug te vinden!

     1907: Van trekpaard naar vrachtwagen

     Naast 61 trekpaarden bezit de brouwerij nu ook een vrachtauto. Zo’n 200.000 hectoliter bier verlaat dit jaar de brouwerij.

     1937: De eerste thuistap

     In de meeste huishoudens worden alleen voor een verjaardag of ander feestje enkele biertjes in huis gehaald. Speciaal voor deze gelegenheden ontwikkelen Amstel-medewerkers de ‘stoop’, een grote fles waaruit men thuis 5 liter bier kan tappen.

     1964: De fliptopper

     1966: De eerste Amstel gold race

     Amstel Gold Race is een Nederlandse eendaagse wielerklassieker voor profrenners, die sinds 1966 jaarlijks wordt verreden in de Limburgse heuvels. De Amstel Gold Race werd opgericht door wielerploegleiders Ton Vissers en Herman Krott. De eerste winnaar was de Fransman Jean Stablinski.

     1988: De eerste Vrienden van Amstel LIVE!

     De Vrienden van Amstel LIVE! begon op 15 januari 1998 onder de titel De Heeren van Amstel LIVE! De grootste kroeg van Nederland opent sinds 1999 haar deuren in Ahoy Rotterdam. In 21 jaar tijd is het evenement uitgegroeid tot een toonaangevend muziekevenement waarin verschillende muziekstijlen samenkomen met verrassende samenwerkingen tussen artiesten en spectaculaire decors met special effects.

     2007: Commercial Amstel 1870

     2013: Amstel introduceert Radler

     2021: Introductie van de 3 nieuwe vrienden