Het brouwproces

Bier is een natuurlijk product dat wordt gemaakt van water, graan, hop en gist. Het brouwen van bier is gebaseerd op een oud en eenvoudig principe, dat zich kort laat omschrijven, maar in de praktijk de nodige vakmanschap vergt. Kort gezegd onttrekt het brouwproces natuurlijke suikers aan ‘gemoute’ granen met behulp van heet water.

    Mouten

    Om brouwgerst voor het brouwen van bier geschikt te maken, wordt het eerst gemout. Gerst weekt eerst in water. Eenmaal als het graan volgezogen is, krijgt het de kans om in warme kamers te ontkiemen. Hier wordt het aanwezige zetmeel omgezet in suikers. Deze suikers zorgen later in combinatie met gist voor alcohol en koolzuurgas. Zodra de gerst is ontkiemd, worden de graankorrels bij hoge temperatuur gedroogd. Het resultaat heet mout.

      Maischen

      De brouwer maalt de mout en mengt het met warm water. In het ‘beslag’ dat zo ontstaat, worden de enzymen in de mout weer actief en breken het aanwezige zetmeel verder af tot suikers. Die suikers lossen op in het water. Als alle zetmeel is omgezet, filtert de brouwer de vloeistof. De heldere vloeistof heet ‘wort’. De suikers in het wort worden later, tijdens de gisting, in alcohol omgezet.

        Koken

        De wort gaat in de brouwketel en wordt aan de kook gebracht. Tijdens het koken wordt de hop toegevoegd om het bier zijn kenmerkende aroma te geven. Na het koken is het zaak het bier zo snel mogelijk af te koelen voor de gisting.

          Gisten

          Wanneer de kamertemperatuur laag wordt gehouden, zakt de gist naar beneden. Dit heet ‘ondergisting’ of ‘lage gisting’. Ons bekende pilsje is een ondergistend bier. Tijdens de gisting zet de gist de aanwezige suikers om in alcohol en koolzuurgas.

            Lageren

            Na het koken wordt het wort zo snel mogelijk gekoeld omdat het nu het meest gevoelig is voor ongewenste infecties door bacteriën of wilde gisten. Pils moet gekoeld worden tot 8-12°C.

              Bottelen

              Het belangrijkste is om zo min mogelijk zuurstof in de verpakking te krijgen in verband met oxidatie. Daarom worden de flessen/blikken/vaten eerst gevuld met CO2 en daarna met bier.