Het brouwproces

Bier is een natuurlijk product dat wordt gemaakt van water, graan, hop en gist. Het brouwen van bier is gebaseerd op een oud en eenvoudig principe, dat zich kort laat omschrijven, maar in de praktijk de nodige vakmanschap vergt. Kort gezegd onttrekt het brouwproces natuurlijke suikers aan ‘gemoute’ granen met behulp van heet water.

  Mouten

  Om brouwgerst voor het brouwen van bier geschikt te maken, wordt het eerst gemout. Dit houdt in dat de gerst eerst weekt in water. Als het graan zich helemaal heeft volgezogen, krijgt het de kans om in warme kamers te ontkiemen. De graankorrel zet hierdoor het aanwezige zetmeel om in suikers. Deze suikers zorgen later in het proces, bij de toevoeging van gist, dat er alcohol en koolzuurgas wordt gevormd. Zodra de gerst is ontkiemd, worden de graankorrels bij hoge temperatuur gedroogd om het kiemproces te stoppen. Het resultaat heet mout.

   Maischen

   De brouwer maalt de mout en mengt het met warm water. In het ‘beslag’ dat zo ontstaat, worden de enzymen in de mout weer actief en breken het aanwezige zetmeel verder af tot suikers. Die suikers lossen op in het water. Als alle zetmeel is omgezet, filtert de brouwer de vloeistof op het kaf van de gerst. De heldere vloeistof die zo ontstaat heet ‘wort’. De vaste deeltjes die achterblijven heten draf of bostel. Het wort en de draf worden na het maischen gescheiden door een filtratie. De suikers in het wort worden later, tijdens de gisting, in alcohol omgezet.

    Koken

    De wort gaat in de brouwketel en wordt aan de kook gebracht. Tijdens het koken wordt de hop toegevoegd om het bier zijn kenmerkende aroma te geven. Na het koken is het zaak het bier zo snel mogelijk af te koelen voor de gisting.

     Gisten

     Wanneer de kamertemperatuur laag wordt gehouden, zakt de gist naar beneden. Dit heet ‘ondergisting’ of ‘lage gisting’. Ons bekende pilsje is een ondergistend bier. Tijdens de gisting zet de gist de aanwezige suikers om in alcohol en koolzuurgas.

      Lageren

      Na het koken wordt het wort zo snel mogelijk gekoeld. Vanaf nu is de suikerrijke vloeistof het meest gevoelig voor ongewenste infecties door bacteriën of wilde gisten. Daarom moet het koelen zo snel mogelijk gebeuren. Pils moet gekoeld worden tot 8-12°C.

       Bottelen

       Het belangrijkste is om zo min mogelijk zuurstof in de verpakking te krijgen, daarom worden de flessen/blikken/vaten eerst gevuld met CO2, dit heet voorspannen. Te veel zuurstof veroorzaakt namelijk oxidatie, de smaak daarvan heeft iets weg van natte krant. Daarom: zuurstof uit, CO2 in. Daarna het bier er in en snel afsluiten.