Geniet verantwoord

Overal waar 'teveel' voor staat is niet goed. Dat geldt uiteraard ook voor alcoholconsumptie. Verantwoord omgaan met alcohol past bij een gezonde levensstijl. En dat past ook bij Amstel. Maar laat er geen misverstand over bestaan: alcoholmisbruik hoort niet bij Amstel. Voor wie van alcoholhoudende drank wil genieten, zijn er heldere richtlijnen om een verantwoorde maat aan te geven. Het drinkadvies van de Stichting Verantwoord Alcoholgebruik (STIVA) is voor vrouwen een tot twee standaard glazen Amstel à 25 cl per dag. Voor mannen geldt twee tot drie standaard glazen. In bepaalde situaties wordt aanbevolen om geen alcohol te drinken. Denk hierbij aan alcohol in combinatie met verkeer; werk; sport; medicijnen; en bij zwangerschap of borstvoeding.

Het genieten van alcoholhoudende drank is vooral een eigen verantwoordelijkheid van jou, de consument. Maar daarbij is ook goede voorlichting door producenten, horeca, retail en overheid belangrijk. We zijn ervan overtuigd dat we aan alcohol gerelateerde kwesties samen beter kunnen aanpakken. In ons alcoholbeleid zetten we ons engagement uiteen om relevant wetenschappelijk onderzoek te steunen en met andere betrokken partijen samen te werken. Met Amstel zien we ons als onderdeel van de oplossing in plaats van het probleem. Daarom propageren wij al sinds lange tijd matige consumptie, want misbruik hoort niet bij Amstel. We maken dit product zodat volwassen consumenten ervan kunnen genieten. Alcoholmisbruik is iets dat niemand wil. Wij ook niet.

We waren dan ook 25 jaar geleden betrokken bij de oprichting van STIVA, een brancheorganisatie die zich sterk maakt voor verantwoorde alcoholconsumptie. Ga ook eens naar de website www.stiva.nl. We werken ook aan diverse andere partnerships mee, zoals sinds 2002 aan de BOB-campagne. Ook middels eigen acties investeren wij in de bevordering van verantwoord alcoholgebruik. Dit niet met als doel het stimuleren van drinkgedrag, maar van de merkvoorkeur. Want het is natuurlijk prima om liefhebber te zijn van Amstel. Amstel voert de educatieve slogan van STIVA, 'Alcohol onder de 18, natuurlijk niet' in al onze commercials en advertenties. Gelukkig gaat 85% van de jongeren boven de 18 verantwoord om met alcohol.

Tegelijkertijd blijven wij jongeren en hun ouders middels speciale advertenties onder andere wijzen op de gevaren van bovenmatig drankgebruik. Het is bekend dat jongeren alcohol slechter verdragen dan volwassenen. Ouders die hun kinderen onder de 18 jaar toestaan alcohol te drinken, wijzen wij op het feit dat dit de hersenontwikkeling kan verstoren. Verder voeren we eigen initiatieven als de 'Besef goed wat alcohol met je doet'- en 'Nu even serieus'-advertenties in dagbladen, de 'Know the signs'-campagne op het internet en het Cool@Work-programma voor eigen medewerkers.

Samenvattend hebben we een eigen alcoholbeleid voor Amstel ontwikkeld. Het bestaat uit acht principes die tot doel hebben om de verantwoorde consumptie van Amstel-drinkers te promoten. De acht principes op een rij:

Verantwoorde bierconsumptie gaat voor de meeste volwassenen die ervoor kiezen om te drinken hand in hand met een evenwichtige en positieve levensstijl. Elk geïnformeerd individu is verantwoordelijk voor zijn/haar eigen gedrag. We engageren ons om de kennis van verantwoorde consumptie te vergroten. We eisen verantwoord gedrag van alle Amstel-medewerkers. We zorgen ervoor dat onze commerciële activiteiten aan de wettelijke vereisten voldoen en onverantwoord drinkgedrag niet aanmoedigen. We willen helpen om misbruik te voorkomen door dialoog en actie. De implementatie van het alcoholbeleid van Amstel is verplicht voor alle activiteiten van Amstel. We brengen verslag uit over al onze activiteiten met betrekking tot het alcoholbeleid van Amstel. www.amstelresponsibly.com www.stiva.nl