Kledingtips

Wanneer je voor de Amstel Gold Race Toerversie traint via het trainingsprogramma’s van onze partner Fondo, dan start jouw specifieke voorbereidingstraject op maandag 6 februari. Zeker in de eerste weken van jouw trainingstraject kunnen de weersomstandigheden nogal tegenzitten. Wat trek je op die momenten aan?

Jouw fietsplezier begint bij een goede fietsbroek Comfort is datgene wat jouw dag kan maken of – bij een gebrek eraan – kan verknallen. Zeker tijdens langere trainingen of de Amstel Gold Race Toerversie zelf wil je niet afgeleid worden door irritaties en pijntjes omdat de fietsbroek niet bij jouw behoeften past.

Het start allemaal bij het zeem. Voor niet-fietsers nogal een dingetje, maar doorgewinterde wielrenners zijn ruimschoots overtuigd. Een zeem dempt niet alleen schokken, maar ondersteunt je ook op de belangrijkste drukpunten tussen lichaam en zadel. Hierdoor zal je ver weg blijven van het euvel dat zadelpijn heet.

In de periode februari-april zullen de temperaturen waarschijnlijk nog niet al te hoog liggen. Zoek daarom een fietsbroek die zowel warm (winddicht) als waterdicht is. Hierdoor ben je beschermd tegen zowel kou als regen. Wil je écht alles uit de kast halen en scoren qua comfort? Dan zou een fietsbroek met compressiestof een suggestie kunnen zijn. Deze stof ondersteunt jouw spieren, en stiekem herstel je al tijdens de rit. Let op: hier zit natuurlijk wel een prijskaartje aan.

Shirts en jacks? Eindeloze combinaties Als het op bovenkleding aankomt, liggen de wensen van fietsers al snel uiteen. Alles hangt ervan af of je goed met kou kunt omgaan of dat je simpelweg een koukleum bent. Grofweg kan je stellen dat in de ergste kou de combinatie fietsjack-fietsshirt-ondershirt de beste is. Gevolgd door fietsjack-ondershirt bij normale kou en fietsshirt-ondershirt bij fris weer.

Het is in ieder geval aan te raden om bij koudere temperaturen te kiezen voor een wind- en waterdicht fietsjack. Let op: vele fietsjacks zijn slechts waterafstotend. Regen weet bij dit soort jacks langzaam maar zeker binnen te druppelen. Zelfs bij korte ritten geeft dat een verre van fijn gevoel en draai je liever zo snel als mogelijk terug richting huis.

Er zijn nog enkele spelregels die het vermelden waard zijn. Ga bij het passen van een nieuw fietsjack goed in de fietshouding zitten. Zit deze dan nog steeds comfortabel? Sluit hij goed op het lichaam aan? Het laatste wat je wil is een flapperend fietsjack waarbij de kou via alle ingangen binnen weet te dringen. Een goed aansluitend jack helpt ook om jouw zweet van je lichaam weg te voeren, waardoor je het minder snel koud krijgt. Een lange achterflap houdt regen en opspattend vuil tegen en kan op die manier ook helpen bij het bestrijden van de kou.

Is er twijfelachtig weer voorspeld en heb je gekozen voor een fietsshirt met lange of korte mouwen? Een opvouwbaar wind- of regenjack past eenvoudig in jouw achterzak en biedt uitkomst wanneer het toch net even te koud of nat wordt.

Vergeet de basis niet De hierboven beschreven aanwijzingen en tips zijn niets waard als je geen aandacht besteed aan de basislaag. De keuze aan topkwaliteit onderkleding is reuze. Lange mouwen, korte mouwen, mouwloos, dikke shirts, dunne shirts, ga zo maar door. Feit blijft dat jouw lichaam ook in de kou zweet. Een goed op het lichaam aansluitend ondershirt voert dit zweet zo snel mogelijk van jouw lichaam weg. Het resultaat? Je lichaamstemperatuur blijft op niveau, je koelt niet of nauwelijks af en daarmee haal je direct de kans om ziek te worden drastisch omlaag.

Het mag voor zich spreken dat de meest extreme winterse omstandigheden vragen om een dik ondershirt met lange mouwen. Lopende de temperaturen op? Ook dán kies je voor een ondershirt, in tegenstelling tot wat veel mensen denken. Ook in de warmte wil je immers dat jouw zweet wordt weggevoerd en dat je lichaamstemperatuur niet te hoog oploopt.

En alles tussen extreme kou en warmte in? Dat is toch echt een kwestie van gevoel. Ons advies is om hier tijdens het trainen voldoende mee te experimenteren, zodat je op de dag van de Amstel Gold Race Toerversie niet voor verrassingen komt te staan.

Maak het verschil met details Kledingaccessoires kunnen jouw outfit niet alleen afmaken, maar hebben ook zeker een functionele waarde. Wist jij bijvoorbeeld dat je zeker 20% van jouw lichaamswarmte verliest via je hoofd? Dan weet je een goede helmmuts in koud weer ineens heel erg te waarderen!

En wat te denken van droge voeten! Overschoenen hebben je veel te bieden. Zoek wel diegene die wind- en waterdicht zijn, zodat je niet bij het eerste beste spatje regen alweer met koude en natte voeten zit. Bij wat warmere temperaturen kan je de winddichte eis best laten vallen. In dergelijke situaties kan een zogenaamde toe cover ook al voldoende zijn. Dit accessoires beschermt jouw tenen tegen de frisse rijwind.

Handschoenen zijn altijd een goede keuze. Niet alleen om je handen te beschermen bij een val, maar zeker ook omdat ze grip op je stuur én demping geven. Vermoeide handen is niet iets wat je kan gebruiken wanneer je langere ritten rijdt. Ook hier geldt: er is een enorm gamma aan mogelijkheden. Bepaal voor jezelf wat je belangrijk vindt: winddicht, waterdicht, waterafstotend, korte vingers, lange vingers, aerodynamische stof, enzovoorts. Zorg er in alle geval voor dat je handschoenen goed aansluiten, zodat kou niet binnen kan dringen.

De hierboven genoemde accessoires kan je naar wens aanvullen. Bijvoorbeeld met een nekwarmer of dikke wintersokken. In ieder geval is het verstandig om te kiezen voor fluorescerende kleuren of ten minste reflecterende elementen. Zo zorg je ervoor dat je via jouw accessoires goed zichtbaar bent voor overig verkeer. Dat is voor iedere weggebruiker – ook voor jou – extra fijn.

Personaliseer je Amstel Gold Race wielershirt

Ook dit jaar kun je opnieuw een uniek (en gepersonaliseerd) wielershirt bestellen. En wij kunnen je vertellen: dit shirt voldoet écht aan alle verwachtingen van iedere wielrenner. Bestel en ontwerp jouw wielershirt via onderstaande link en rijd de Toerversie Amstel Gold Race in stijl!

Meer informatie https://www.amstel.nl/amstelgoldrace/toerversie/wielershirt-amstel-gold-race