Training | Op basis van gevoel, hartslag of vermogen?

Twijfel je tussen de verschillende trainingsmethodes? Of heb je geen flauw idee wat je moet kiezen? In dit artikel gaan we je helpen om de beste keuze te maken.

Optie 1: trainen op basis van gevoel Heb of wil je geen hartslag- of vermogensmeter? Kies dan voor trainen op basis van gevoel. Zoals de naam al doet vermoeden ga je bij deze methode af op je gevoel. Dat maakt het ook de minst nauwkeurige methode. Staat er in de instructie bijvoorbeeld: 4x2 minuten bloktraining, dan moet je zelf bepalen hoe hard (de tempostukken) of zacht (de herstelstukken) dat voor jou is. Zoals je begrijpt kan dat in het begin best lastig zijn. Het voordeel van deze trainingsmethode is echter dat je er niets extra's voor hoeft aan te schaffen, en dat je zo beter leert luisteren naar je lichaam.

Optie 2: trainen op basis van hartslag (aanbevolen) Deze trainingsmethode is ideaal als je betrouwbaar wil trainen. Je hebt hiervoor een hartslagband nodig, die je tegenwoordig voor een paar tientjes kunt kopen. Een smartwatch met ingebouwde hartslagmeter kan ook, maar dit is iets minder nauwkeurig. Een nadeel van deze methode is dat je hartslag soms vertraagd reageert op korte intensieve inspanningen. Daarnaast kunnen externe factoren zoals stress, vermoeidheid en cafeïne je hartslag beïnvloeden.

Optie 3: trainen op basis van vermogen Ben je op zoek naar de hoogste nauwkeurigheid, dan is trainen op basis van vermogen de beste keuze. En tevens de duurste, want de vermogensmeter die hiervoor nodig hebt, is over het algemeen aan de prijs. Het voordeel van deze methode is de hoge nauwkeurigheid en het feit dat je je progressie mee kunt meten. Zo weet je altijd hoe je ervoor staat en of de training dus effect heeft.

Theorie in de praktijk brengen? Ga fietsen met Fondo, de trainingsapp van de KNWU. Download voor Android Download voor iOS