Marianne Vos verrast Lorena Wiebes op de streep in Amstel Gold Race

  De prijzen in de Amstel Gold Race worden soms pas echt op de streep verdeeld. In de vrouweneditie van de Amstel Gold Race telde de ervaring van Marianne Vos om tot de witte kalklijn door te sprinten en daarmee de té vroeg juichende Lorena Wiebes in de laatste meters alsnog te passeren. Voor de tweede keer in vier jaar wist de voormalig olympisch- en wereldkampioene hierdoor de Amstel Gold Race op haar naam te schrijven.

  Door een ongeluk met een politiemotor en een personenauto lag de vrouwenkoers lange tijd stil en werd de wedstrijd uiteindelijk geneutraliseerd en ingekort. Vervolgens werd het een attractieve koers van 55 kilometer bestaande uit drie rondes op het lokale circuit met de Cauberg, Geulhemmerberg en Bemelerberg.

  “De wedstrijd was dan misschien een stuk korter, maar qua intensiteit was het toch een zware wedstrijd”, gaf de nummer drie Ingvild Gaskjenn aan. De Noorse renster van Liv AlUla Jayco realiseerde hiermee haar beste resultaat ooit in een WorldTour-wedstrijd. “Het was een hele strijd om na de laatste beklimming van de Cauberg nog goed gepositioneerd te sprinten. Dat het zo’n spannende ontknoping tussen Lorena en Marianne werd, had ik tijdens de sprint niet in de gaten. Dat zag ik pas later.”

  Liefst 22 rensters gingen de sprint voor de overwinning aan. Natuurlijk was Lorena Wiebes op dat moment dé te kloppen renster. De sprintster van Team SD Worx – Protime zat lang ingesloten aan de linkerkant van de weg, waar ze langs Elisa Longo Borghini moest zien te komen.

  “Ik was veel te veel gefocust om Elisa daar te passeren en hield vervolgens alleen de rechterzijde van de weg in de gaten. Ik heb Marianne nooit zien aan komen. Pas op de streep had ik in de gaten dat ik te vroeg had gejuicht en Marianne me met een laatste jump alsnog gepasseerd had. Ja, dit was dom. Ik was zo dicht bij die gedroomde zege in de Amstel Gold Race. Hier ga ik enkele nachten heel slecht van slapen.”

  Marianne Vos had zichzelf ook niet al te veel kansen in de sprint tegen Wiebes gegeven. Maar haar ervaring op deze finishstrook waar ze in 2012 wereldkampioene werd en in 2021 de Amstel Gold Race voor het eerst op haar naam schreef, bleek heel waardevol.

  “In 2021 kwam Demi Vollering nog hard opzetten en verloor ik in de laatste meters bijna ook nog mijn winnende positie. Het is niet dat dit door mijn hoofd spookte, maar ik wist wel dat ik tot de streep moest doorsprinten. Toen we op 55 kilometer van de streep een herstart kregen, hebben we met onze ploeg Visma | Lease a Bike onze tactiek niet echt veranderd. Attent koersen en proberen met iedere positie mee te zitten was ons doel. Dat heeft perfect gewerkt. Om deze wedstrijd te winnen had ik goede benen nodig, een goede ploeg en ook het nodige geluk. Natuurlijk heb ik Lorena na afloop getroost. Het is heel zuur om op deze manier te verliezen. Voor mij is dit na Omloop Het Nieuwsblad en Dwars door Vlaanderen alweer de derde zege van het jaar. Natuurlijk hoop ik me op deze manier in de kijker te rijden om deze zomer voor de vijfde keer op de Olympische Spelen in actie te komen.”