Amstel Gold Race en Supporter van Schoon strijden voor zwerfafvalvrije regio

  Minder zwerfafval rondom het parcours van de Amstel Gold Race. Daarvoor strijden zowel de organisatie van de populairste fietstocht van Nederland als Supporter van Schoon ook tijdens de editie van 2024. De partijen slaan daarom net als vorig jaar de handen ineen om het wielerevenement weer een stuk schoner te laten verlopen.

  Supporter van Schoon en Statiegeld Nederland, beiden onderdeel van Verpact, zullen samen met de organisatie van het fietsspektakel bewustwording creëren en stimuleren dat bezoekers hun afval netjes weggooien. Dit gebeurt door duidelijke communicatie richting deelnemers en bezoekers. Zo worden er borden langs de route gezet om aan te geven waar je je afval weg kunt gooien, zijn er billboards en worden de afvalbakken voorzien van iconen en tekst. Net als in 2023 zal een ‘cleanteam’ actief zijn, die de omgeving zo schoon mogelijk houdt. Dit team bestaat uit bemenste mobiele wagentjes en bakfietsen die aanwezig zijn op de looproute van het station naar het evenemententerrein. De uiteindelijke doelstelling van alle betrokken partijen is dat de omgeving na het evenement net zo schoon is als het daarvoor was.

  Al jaren is consequente afvalinzameling een speerpunt Leo van Vliet, koersdirecteur van de Amstel Gold Race, zegt: “Wij zijn heel blij met de samenwerking met Support van Schoon. Hun standpunten passen heel goed bij onze visie en ons beleid. Al jaren is consequente afvalinzameling één van de speerpunten. Naast goede communicatie naar al onze deelnemers, ondernemen we ook zelf de nodige acties met bijvoorbeeld speciale inzamel- en opruimploegen op het parcours. Sinds de start van onze samenwerking met Verpact in 2023 verbeteren en verfijnen we deze acties nog meer.” 

  Bewustwording het belangrijkste Hester Klein Lankhorst, algemeen directeur van Verpact: “Voor ons is afval scheiden en statiegeldverpakkingen inleveren een no brainer, maar ik snap dat je daar niet altijd aan denkt wanneer je langs de weg staat aan te moedigen. En daar gaan wij verandering in brengen. Want wij werken toe naar een wereld zonder zwerfafval, waarin verpakkingen weer worden gebruikt als grondstof voor nieuwe verpakkingen.”

  Over de Amstel Gold Race De Amstel Gold Race is de laatste decennia uitgegroeid tot hét complete wielerweekend van Nederland. Het weekend trekt jaarlijks honderdduizenden bezoekers naar de regio. Zaterdag 13 april fietsen 15.000 recreanten hun eigen toerversie van de Amstel Gold Race. Vrijdag 12 april halen veel deelnemers hun startnummer op, wat de aftrap voor het weekend inluidt. Op zondag 14 vindt de Nederlandse wielerklassieker plaats met start in Maastricht en finish in Valkenburg. Sinds 2017 wordt er een Amstel Gold Race voor mannen en vrouwen verreden.

  Over Supporter van Schoon Zwerfafval voorkomen en hergebruik stimuleren, dat is het doel van Supporter van Schoon. Via Supporter van Schoon, een initiatief van Verpact, brengen we Supporters van Schoon samen om bij te dragen aan het voorkomen van zwerfafval. We inspireren en activeren heel Nederland om zwerfafval te voorkomen. Ieder op zijn of haar eigen manier. Wij bieden de kennis en materialen en ondersteunen bij initiatieven. Voor meer informatie kijk op www.supportervanschoon.nl.