Met het blote oog was het verschil niet zichtbaar. Met een haardikte verschil wist Wout van Aert de Amstel Gold Race te winnen in een rechtstreekse sprint met de Brit Thomas Pidcock. “Toen ik over de streep ging, had ik het gevoel dat ik gewonnen had. Vervolgens zag ik op het grote scherm de beelden en begon ik toch te twijfelen. Daarna waren het spannende minuten totdat de fotofinish de verlossing bracht. Dat maakt deze zege alleen maar mooier”, stelde Wout van Aert tevreden.

    Het maakte de feestdag voor Jumbo-Visma in Nederlands enige klassieker compleet. Na de overwinning in de ochtenduren van Marianne Vos bij de vrouwen, wist Wout van Aert ook de zege bij de profs in de Nederlandse ploeg te houden.

    Op de laatste beklimming van de Cauberg versnelde Van Aert en na een aantal schermutselingen kwam hij op de smalle wegen richting de Bemelerberg vooruit met de Duitser Maximilian Schachmann en de Brit Thomas Pidcock. Het drietal werkte goed samen. Schachman probeerde het nog op twee kilometer voor de finish.

    “De finale had voor mij zwaarder mogen zijn”, concludeerde Schachmann. “Hoe meer iedereen heeft afgezien, hoe meer kans ik in een sprint maak. Wat dat betreft had de wedstrijd voor mij beter de normale afstand kunnen hebben. Dan hadden we een uur langer gekoerst. Ik heb het geprobeerd, maar kreeg geen ruimte van Van Aert en Pidcock. Daarom heb ik vrede met dit resultaat.”

    Pidcock baalde natuurlijk meer: “Met zo’n klein verschil verliezen, doet natuurlijk veel pijn. Dan baal je enorm. Misschien maak ik een fout om iets te veel achterom te kijken en had ik meer geconcentreerd op mijn sprint moeten zijn. Wout van Aert zal daarentegen geleerd hebben van zijn sprintnederlaag tegen mij van afgelopen woensdag in de Brabantse Pijl. Als ik naar mijn voorjaar kijk, dan heb ik een enorme vooruitgang geboekt en mezelf heel vaak verbaasd.”

    De voorjaarscampagne van Wout van Aert is natuurlijk perfect geslaagd. Vanaf de Strade Bianche heeft hij in alle klassiekers een rol gespeeld. “Natuurlijk verzacht dit de pijn dat Parijs-Roubaix dit voorjaar niet doorging. Al had ik die klassieker ook graag gereden. Na de annulering van Parijs-Roubaix hebben we besloten om de Brabantse Pijl en de Amstel Gold Race aan mijn programma toe te voegen. Met een tweede plek in de Brabantse Pijl en deze overwinning was dat een goede beslissing. Om in het land van mijn sponsor en van mijn team te winnen, maakt deze zege natuurlijk extra bijzonder.”