Tadej Pogacar soleert vanaf Keutenberg naar zege in Amstel Gold Race

  Tadej Pogacar soleert vanaf Keutenberg naar zege in Amstel Gold Race

  Drie dagen voor de Amstel Gold Race kreeg Tadej Pogacar een tip van oud-winnaar Mathieu van der Poel. “Als je de Amstel wilt winnen, dan moet je op de Keutenberg aanvallen.” Een wijs advies dat de tweevoudig Tour de France-winnaar in zijn oren knoopte. Op de steilste Limburgse helling plaatste hij zijn demarrage om vervolgens liefst 29,2 kilometer solo naar de finish te rijden.

  Twee weken na zijn indrukwekkende overwinning in de Ronde van Vlaanderen degradeerde Tadej Pogacar opnieuw al zijn concurrenten tot figuranten. In een loodzware editie van de Amstel Gold Race viel op 93 kilometer van de streep al de eerste beslissing toen een groep van zestien renners weg reed met de twee topfavorieten Tadej Pogacar en Tom Pidcock. Op de Kruisberg was er even consternatie toen Pogacar vanwege een lekke band van fiets moest wisselen. Binnen no-time was de Sloveen echter weer terug aan het front om vervolgens op de volgende klim, de Eyserbosweg, flink aan de boom te schudden. Alleen Pidcock en Ben Healey konden nog aanhaken. Op de daaropvolgende helling, de Keutenberg, nam de grote ster van UAE Emirates afscheid van zijn beide vluchters. “Ik voelde me de hele dag super goed, maar plotseling op de Keutenberg liepen mijn benen helemaal vol”, keek Pidcock terug op het beslissende moment in de wedstrijd. “Op die versnelling van ‘Pogi’ had ik geen antwoord. In de laatste kilometers had ik nauwelijks meer krachten en werd het een enorme strijd om nog als derde te eindigen. Ik ben heel diep moeten gaan om een podiumplaats te verzekeren en ben uiteindelijk tevreden dat ik daarin ben geslaagd.”

  De pas 22-jarige Ier Ben Healey was de grote sensatie van deze Amstel Gold Race. “Deze prestatie heeft me zeker verbaasd”, keek de renner van EF Education terug op zijn tweede plek. “Dit voorjaar loopt het goed, maar ik had tot dusver alleen korte klasseringen in niet WorldTour-wedstrijden. Dit was mede door de weersomstandigheden een zware koers. Je moest continue attent zijn. Dat ik als tweede eindig achter de beste renner van de wereld, daar kan ik blij mee zijn.”

  Pogacar twijfelde voor de Amstel Gold Race of de hellingen in Zuid-Limburg voor hem niet ietwat te kort zouden zijn. “Wilde ik winnen, dan moest het een zware wedstrijd worden”, vertelde de winnaar op de persconferentie. “Daarom kwam het mij goed uit dat we op een kleine honderd kilometer voor de streep al met een eerste groep vooruit kwamen. Ik had niet verwacht dat er al vroeg in de koers zo’n beslissing zou komen. Toen ik zag welke goede renners mee gingen, besloot ik aan te sluiten. Voor mij was dat een goede ontwikkeling.”

  Vanaf de Keutenberg begon zijn glorietocht naar de zege. “Bij de verkenning vrijdag vond iedereen dat de Keutenberg het lastigste bergje was. Vervolgens hebben we een plan opgesteld. Ik heb getwijfeld of ik het met een aanval op zo’n dertig kilometer van de finish wel alleen kon halen. Uiteindelijk heb ik alles eruit geknepen en heb ik het gehaald. Deze zege betekent veel voor mij. Het grote doel van mijn voorjaar was de Ronde van Vlaanderen winnen. Nadat ik in die missie was geslaagd bleef ik de focus houden en kon ik goed trainen in Monaco. De Amstel Gold Race is ook een mooie klassieker die ik graag op mijn erelijst wilde hebben. Ik ben blij dat ik daarin geslaagd ben.”